Έρπης γεννητικών οργάνων γυναίκας & στο πέος: Συμπτώματα & θεραπεία

Όπως έχει καταστεί ευρέως γνωστό, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ για συντομία) συνεχίζουν να αυξάνονται με απίστευτους ρυθμούς. Οι λόγοι είναι πολλοί, ανάμεσα στους οποίους η έλλειψη σεξουαλικής παιδείας και η απερισκεψία που επιδεικνύεται, ο φόβος ότι χάνεται η οικειότητα και η ευχαρίστηση εκατέρωθεν. Σκεπτόμενοι τα ανωτέρω, δεν προκαλεί ιδιάζουσα έκπληξη η εξάπλωση παθήσεων όπως ο έρπης στα γεννητικά όργανα. Πράγματι, πρόκειται για μια λοίμωξη που εκπορεύεται από το σεξ και μπορεί να επηρεάσει την συνολική υγεία του πάσχοντος εάν αφεθεί απαρατήρητη.

Τι είναι ο έρπης γεννητικών οργάνων;

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι στην ουσία ένας ιός, που αντίστοιχα δύναται να εκδηλωθεί στα χείλη και την στοματική κοιλότητα. Εδώ εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό, το πέος και το αιδοίο. Φυσικά και η βαρύτητα του ιού επηρεάζει το πόσο έντονα θα εξαπλωθεί στο τέλος. Μέσω του ιού δημιουργούνται πληγές, τα λεγόμενα έλκη. Σχηματίζονται επίσης φλύκταινες, οι οποίες περιέχουν πύον και βασανίζουν τον ασθενή κατά την επαφή με το δέρμα. Ορισμένες φορές η πάθηση αυτή δεν εμφανίζει συμπτώματα, κάτι το οποίο προωθεί ακόμη περισσότερο τον σιωπηρό πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων με έρπητα. Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να επισκεφθείτε το dynatoarseniko.com

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η μόλυνση με έρπη στα γεννητικά όργανα δεν θεραπεύεται καθολικά. Αντ’ αυτού, αντιμετωπίζονται δια της εξατομικευμένης αγωγής τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Προσοχή δίνεται μάλλον στην ανακούφιση από την επώδυνη εμπειρία της τριβής, ενώ επουλώνονται σταδιακά οι επιφάνειες όπου έχει ριζωθεί κάθε έλκος. Ωστόσο, ο ασθενής οφείλει να γνωρίζει πως ο ιός θα συνεχίσει να υφίσταται μέσα του για πάντα. Η μόνη δίοδος είναι η σωστή υγιεινή, η αποφυγή sex χωρίς προφύλαξη και η συντηρητική θεραπεία των εκάστοτε συμπτωμάτων.

Πώς εμφανίζεται ο έρπης γεννητικών οργάνων γυναίκας;

Φοβάστε μήπως έχετε κολλήσει κάποιο ΣΜΝ και θέλετε να βεβαιωθείτε; Αρκεί να θυμάστε ότι τα συμπτώματα πιθανότατα δεν θα εκδηλωθούν προτού περάσουν από 2 έως και 10 ολόκληρες ημέρες. Εκτός από την ανάπτυξη μικρών πληγών στην ευαίσθητη περιοχή και τις φουσκάλες που δυσκολεύουν ακόμη πιο πολύ την κατάσταση, ο έρπης γεννητικών οργάνων γυναίκας περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα:

  •     Πόνο κατά την ούρηση
  •     Πυρετό
  •     Ευαίσθητοι λεμφαδένες
  •     Ανορεξία
  •     Μυϊκοί πόνοι
  •     Γενικευμένη κούραση
  •     Εκκρίσεις από τον κόλπο

Ο κύριος φταίχτης στην εκδήλωση και την μετέπειτα εξάπλωση της ασθένειας δεν είναι άλλος από την επαφή. Οι εκκρίσεις μεταξύ ερωτικών συντρόφων επιδρούν ως μέσα μόλυνσης, είτε πρόκειται για την στοματική κοιλότητα και το φιλί είτε για τα γεννητικά όργανα. Εφόσον χρησιμοποιείται προφυλακτικό ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι ελάχιστος αν όχι μηδενικός. Έχουν υπάρξει άτομα που έλαβαν τις απαιτούμενες προφυλάξεις και πάλι νόσησαν, μα δεν συγκρίνονται με όσους δεν υιοθετούν κανόνες προστασίας.

Έρπης στο πέος και σημαντικές λεπτομέρειες

Κατ’ αντιστοιχία με τις γυναίκες, ο έρπης στο πέος ενδεχομένως να σας γεμίσει φουσκάλες και πληγές. Η κατάσταση οδηγεί σε παρατεταμένη δυσφορία, που είναι και ο λόγος για τον οποίο αναζητά κανείς επείγουσα ιατρική γνωμάτευση. Επιπρόσθετα, οι άνδρες μπορούν να είναι ασυμπτωματικοί και συνεπακόλουθα να μεταδώσουν τον ιό χωρίς καν να έχουν επίγνωση. Μαζί με τις γυναίκες, αντιμετωπίζουν ρίγη και δέκατα, ατονία και κόπωση άνευ αιτίας. Πρόκειται για μία δυσάρεστη εικόνα, που ευτυχώς παραμένει υποφερτή.

Αναφορικά με την συχνότητα της εμφάνισης του έρπητα στα γεννητικά όργανα, επαρκεί να αναλογιστείτε πως 1 στους 6 ενήλικες έχει κολλήσει αυτό το νόσημα. Περιστασιακά υποτροπιάζει, ενώ τον υπόλοιπο καιρό κοιμάται σε ύφεση και δεν μαρτυρά την παρουσία του στο σώμα του ασθενούς.

Τα συμπτώματα στους άνδρες εν τέλει διαφέρουν από τις γυναίκες;

Με εξαίρεση επιλεγμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται μόνο στο ένα φύλο (όπως λόγου χάρη τα κολπικά υγρά), οι έτερες ενδείξεις είναι παρόμοιες. Τα συμπτώματα στους άνδρες απαντώνται εν πολλοίς και σε γυναίκες με παραλλαγές. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μόλυνση με έρπητα γεννητικών οργάνων είναι συχνότερη σε γυναίκες από ότι σε άνδρες. Μια εξήγηση επάγεται από το pH που αναπτύσσει η ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας, αφήνοντάς την εκτεθειμένη ενίοτε σε μολύνσεις που προέρχονται από τη συνουσία.

Εάν πάσχετε από έρπητα στο αιδοίο ή στο πέος, δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε. Αναποδιές τυχαίνουν στον καθένα, γεγονός που οφείλετε να το έχετε πάντοτε στο μυαλό σας. Μην αναλώνετε τον χρόνο σας κατηγορώντας τον εαυτό σας για έλλειψη πειθαρχίας ή για οτιδήποτε άλλο σκέφτεστε κατά την εκλογίκευση των συμπτωμάτων σας. Σαφώς η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και την αντιμετώπιση. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο πως πλέον δεν έχετε κανένα όπλο στη φαρέτρα σας. Μη μένετε απαθείς, την στιγμή που η ιατρική έχει κάνει τόσο σπουδαία βήματα εμπρός και έχει κατακτήσει απάτητες κορυφές.

Ενημερωθείτε για τους βέλτιστους τρόπους αντιμετώπισης, αφού επισκεφθείτε τους ειδικούς και συζητήσετε μαζί τους για τις επιλογές σας. Εκείνοι θα σας συμβουλεύσουν για την μετέπειτα πορεία της νόσου σας, εξασφαλίζοντας πως λαμβάνετε την αρμόζουσα αγωγή για την εξατομικευμένη σας περίπτωση. Θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα υγρό που παραμένει συσσωρευμένο σε κάποια φλύκταινα, έτσι ώστε να μελετηθεί και να γίνει σωστή διάγνωση. Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι ορισμένες φορές ακόμη και χωρίς θεραπεία οι πληγές και οι φουσκαλίτσες επουλώνονται και δεν αφήνουν καν σημάδι – μέχρι την επανεμφάνισή τους.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.